onsdag 10. august 2011

Fair Play - bare i angrep?

Debatten om Fair Play raser etter RBK-Molde på søndag. Alle er veldig for Fair Play når det blir tema. Og nå mener alle at Wangberg skulle annulert sitt eget mål. Gjelder det samme på den andre banehalvdelen? Mener man også Wangberg skulle ropt ut til dommeren når Chukwu nesten putter for Molde: "Dommer, jeg holdt litt i trøya hans, det var egentlig straffe..."?? Er Fair Play-profilen noe som skal dyrkes helt ut, eller skal vi innse at fotball er et spill der man prøver seg litt en gang i blant, og ta med en klype pragmatikk på kjøpet?
La meg uansett slå fast: Debatten har fortrengt det faktum at det var en fantastisk festaften på Lerkendal, rett og slett en god fotballkamp. Og for det andre: RBK var klart best og vant fullt fortjent! Hands eller ikke - bevisst sammenstøt av Lustig eller ikke.

Men det er uansett interessant at alle er så klare på at Wangberg ikke burde gjort det, og at mange mener han burde sagt fra. I Matchball på TV2 var alle enige. Han ville blitt helt hvis han hadde sagt fra. Jeg er helt enig. Arne Larsen Økland i Bundesliga på 80-tallet er jo et strålende eksempel. Dommeren dømte mål, men han varslet dommeren om at ballen snek seg på utsiden av stanga og gjennom nettet. Det var kanskje noe lettere siden han uansett scoret tre mål i kampen, og at det ville blitt hans fjerde.. Men uansett...

Men det er en sak å være raus å annulere sitt eget mål. Det kreves mer for å innrømme noe i andre enden av banen. Mange vil være enige om at trøyeholding og bevisst felling er en uting, skjønt mange mener nok at en del av dissene triksene er en del av gamet også.. (Jeg har i alle mine år som guttetrener prøvd å lære spillerne å kun fokusere på sine prestasjoner innenfor regelverket, og hva de kan gjøre ut av en situasjon med lovlige midler. Men det er ikke lett når de hver helg ser hva som foregår på tippeligaarenaene.)

Men mener man Wangberg skulle sagt fra må man vel være konsekvent og mene han burde si fra hvis han holdt Hoseth i trøya på corner også? Og gi Molde straffe..?

Det kan kanskje innvendes at det er enda viktigere når det er snakk om en scoring der man selv feilaktig blir kreditert og får æren for et mål, som aldri skulle vært mål. Men er det egentlig så annerledes om man scorer eller hindrer motstanderen i å gjøre det? Det trengs mer debatt om innholdet i Fair Playbegrepet. Det er for mye kakepynt i dag. Hvor ligger Fair Play-standarden i norsk fotball egentlig? Det er vel i grunnen litt uklart hele greia..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar