mandag 18. april 2011

FFK-RBK: Tre forskjeller - og en treners strategi

3 viktige forskjeller på RBK og FFK i dag: Gjenvinningsfasen, kollektivt forsvarsspill og bevegelser offensivt. Den gode nyheten er at det bare er 8 poeng opp til toppen. Min bekymring er at jeg det ikke virker som Jönsson har en klar strategi for å løfte laget.

Av alle årets nedturer er denne kvelden den største. Etter LSK-kampen trodde vi liksom at nå var det over, nå gikk det bare en vei. Når det håpet knuses i kveld er det surere enn alle nedturene til sammen.

Tre viktige forskjeller på FFK og RBK - mao tre grunner til at det går på rævva i kveld:

1. Gjenvinningsfasen: FFK er sultne på rask gjenvinning og kaster seg over RBK når de mister ballen. Det er gull verdt fordi det gir gjenvinning i gunstige posisjoner og det hindrer RBK i gode overganger, de blir satt under press og må spille sidelengs og bakover i stedet for gode overganger fremover. RBK ser ikke ut til å ha noen slik strategi.
Mange beundrer Barcelona for deres briljante teknikere. Men en av lagets absolutt fremste våpen er nettopp den kollektive satsingen på akkurat dette.

2. Kollektivt forsvarsspill: Det virker som RBK ikke har en kollektiv oppfatning av det defensive. Nærmeste midtbanespiller trykker på, med litt varierende aggresivitet. De andre ser ut som de tror at jobben deres begynner når ballen kommer over på deres del av banen.

3. Bevegelse offensivt: FFK spilte ballen raskt seg i mellom på spillere i bevegelse, i hvert fall i deres gode perioder. Mye stasjonært på RBK, også en del upresise pasninger, men først og fremst dårlig bevegelse. Er det noe policy på at en-touch og to-touch er målet? Skjelbred har lagt seg til med å føre ballen så langt han kan. Det er ganske langt, men det er få pasningsalternativer igjen når han er ferdig..

Fredrik Winsnes gjør jobben i den defensive rollen. Han har ikke samme rekkevidden og tacklingsstyrken som Annan, (1-0-målet ga en anledning til å tenke på det, men legendariske Skammelsrud var vel omtrent lik Winsnes her...) men han kan rollen og beveger seg godt. Han tilfører RBK mye offensivt også med blikk for spillet og utsøkt pasningsfot. Det var Annans store svakhet. Pasninger fra Winsnes tas oftere med direkte av medspillerne. Pasninger fra andre må oftere korrigeres et tidels sekund for sprett og unøyaktigheter. Fredrik bør forstette. Henriksen bør få fortsette lenger frem til han finner tilbake til sine offensive takter fra fjoråret. Kanskje Ciljan må skjerpes litt ved å se at en av unguttene tar plassen hans en stund..

Jim Larsen blir også bedre. Uansett er situasjonen ikke verre enn at det er bare 8 poeng opp til toppen. 26 runder igjen. Det er store muligheter igjen, men kanskje skal vi allerede innrømme at det å ta for gitt at årets RBK var et topplag var kanskje ikke noe å ta som en selvfølge.

Hvis noe skulle gjøre meg bekymret, så er det signalene fra Jönsson. Som leserne har skjønt så er jeg fascinert av mulighetene for å lese en trener ved å se han kommentere tap etter kamper.

Noen trenere stiller godt forberedt foran kamera etter tap, serverer en enkel analyse av hva gjorde vi galt, og hva skal vi jobbe med neste uke. Det vitner om trygghet, grep om situasjonen, og ikke minst: Det gir autoritet - det tapende trenere trenger aller mest. Jönsson snakker med utydelig blikk om mangel på energi i dag. Med andre ord en ekstern faktor, som han ikke rår over. Han gir et klart inntrykk av av at han selv også strever med å forstå hvorfor laget ikke presterer bedre.

Ingen god søknad om ro og fred de neste dagene.

PS! I to korte intervjuer med TV2 etter kampen så rakk Jönsson og kaptein Dorsin og si ordet Stang ut tre ganger. Linken fører til artikkel om fotballens tro på at millimetre er utur, mens andre idretter har kommet mye lenger.

PS 2! Kan ikke la være å sitere analyse av årets RBK fra 5. februar etter denne kampen:
"...Dagens digresjon: Jeg tror Fredheim Holm må ha bortimot Norgesrekord i pene avslutninger som nesten blir mål: Tverrligger, stang, krysset, like utenfor osv., Det interessante med det er at når det blir et mønster er det sjelden en tilfeldighet, men kan fortelle noe om en spillers mentale styrke. En toppscorer må våge å mislykkes, men må også våge å lykkes. Jeg har en mistanke om at det sitter noe i hodet hans han må jobbe med. Fredheim Holm er en benådet angrepsspiller og en nytelse og se i aksjon, men mangler killerinstinktet til en toppscorer. Vel.. vi får se utover sesongen.."

...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar