tirsdag 13. november 2012

Må Jönsson gå? Sesongevaluering i samhandlingens rike

Så er det på'n igjen. RBK ser ut til å ta bronse. Det murres. Og selvsagt: Det stilles spørsmål ved trenerens fremtid. 10 år etter Eggen-æraen forventer man fortsatt at RBK skal dominere. Det er paradoksalt nok arven fra samhandlingens og kontinuitetsbærernes evangelium som kan presse frem nok et skifte på Lerkendal. Det er i tilfelle en enkel oppskrift på to steg tilbake og nye år med usikkerhet.

RBK har vært topp tre to år på rad, og spiller i Europa. Europa League var et av sesongens store mål. Tredjeplass er under pari. Særlig ettersom Strømsgodset med sine begrensede ressurser tar sølv. Dramaturgien gjennom sesongen spiller en stor rolle for stemningen ved sesongslutt. Hadde vi startet i bunn og hentet inn bronsen på slutten ville man sagt at dette lover bra for neste år. Siden vi kjempet om gull og snublet på slutten kommer kravene om at hoder må rulle. Selv om sesongen som helhet hadde vært på samme nivå i begge tilfeller. Og knaller man til med seier mot Hønefoss, og Godset taper, ja så roer det seg vel litt.

I fotballkulturen peker flasketuten alltid på treneren. Denne forenklede forestillingen forskyver fokus og gjør at man mister fokus på samhandling, forbedringspotensial og prestasjonskultur i organisasjonen for øvrig.
Men siden man nå spør om Jönsson: Hvor god trener er han??
Andre har selvsagt enda bedre forutsetninger for å svare på det. Men fra mitt ståsted vil jeg si følgende:
- Han hadde meget gode resultater i Stabæk.
- Han ser ut til å ha litt svak autoritet som leder
- Han har ikke klart å bygge en klar struktur i RBKs offensive spill

To klare svakheter med andre ord. Så kan sikkert andre bidra slik at vi finner minst fem feil til. Betyr det at han bør gå? Alle trenere har styrker og svakheter. Når resultatene er dårlige skal alle flokke seg om svakhetene og jage byttet utfor stupet.

For å si det på en annen måte: Hva er alternativet til Jönsson? Det er å skaffe en annen trener. Slik man har prøvd før. Med suksesstrenerne Per Mathias Høgmo, Per Joar Hansen og Åge Hareide. Av Norges ypperste. I RBK ble de ingen suksess. Enten fordi de ikke presterte eller fordi de måtte eller ville takke for seg. Hamren er den eneste som var en ubetinget suksess. Og nettopp derfor forsvant han. Slik er trenermarkedet, også for RBK. Hareide er en av de bedre trenerne i Norden, men han har også svakheter: Han var notorisk rastløs og ble illojal når lysten vil drive ham et annet sted. Ikke bare RBK har fått merke det.

Det skal også nevnes at det på tidlig 90-tall var krisemøter på Lerkendal pga stor misnøye med Eggens lederstil. (Var det 1993??) Det er er jo ingen som snakker om i dag. Ei heller at det var Bjørn Hansen som fikk skikk på den defensive organiseringen som gjorde at de kunne hevde seg i Europa. Der var og er fortsatt Eggen svak. (Det var også hovedårsaken til at RBK ble rundspilt av FCK i kvalik til CL for to år siden.)

In the end of the day: En trener er i likhet med spillere og styremedlemmer et menneske med styrker og svakheter. Et lags prestasjoner avhenger av evnen til å spille hverandre gode, utnytte styrkene og kompensere til hverandres svakheter. Treneren er en del av et lag. En del av en klubb. Han er en leder og har et stort sportslig ansvar. Men å forvente en supermann som alle bare kan stå i ring og klappe til, bare illustrerer at man ikke skjønner hva lagspill er.

Er Jönsson en god trener? Jeg vet ikke. Men det er de som har det øverste ansvaret i Rosenborg Ballklubb som har ansatt ham. Et styre som alltid slipper alt for lett unna når det blåser. I RBK som i andre klubber. De tok et valg. Da er jobben å stå for det - og sammen med administrativ og sportslig ledelse og spillere å spille treneren best mulig. Få det maksimale ut av ham. Å begynne på nytt med enda et nytt kort, er definitivt ikke noe alternativ.

(Se på det som skjer i Brann om dagen. Det har bredt seg en kultur i fotball-Norge der spillerne nærmest kan ta skeia i egen hånd når motbakkene blir for bratte. Alle skal ha rett til å mene, og si det, kaste seg med på stemingsbølgene i medier og blant supportere, uavhengig av hva det betyr for trenerens autoritet og lagets evne til å prestere i neste omgang.)

Styreleder Koteng smeller til i Adressa i dag - kaller situasjonen uakseptabel, og annonserer ekstraordinært styremøte. Om det skaper en bedre arbeidssituasjon for han som flasketuten peker på, er vel mer usikkert. Det viktigste er vel at styrelederen selv kjøper seg noen ukers arbeidsro..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar