søndag 25. mars 2012

Fire spørsmål om Tippeligaen 2012

Tippeligaens første runde i 2012 er i gang. Fire spørsmål vi alle lurer på:
  1. Hva skjer med norsk spillestil?
  2. Hva skjer med produktet norsk fotball?
  3. Hva skjer med omdømme og integritet etter fjorårets knekk?
  4. Hvem vinner?

1. Hva skjer med norsk spillestil?

Vidar Davidsen hadde en interessant betraktning tidlig i februar. Etter å ha fulgt fem norske lag i  Spania en uke, skrev han en kommentar i Aftenposten (5.februar) under tittelen Brytningstid, Her skriver han blant annet følgende:

"Likevel har jeg i løpet av alle vintrene jeg har fulgt norske lag her, aldri sett klarere samstemte endringer i deler av spillestilen. Alle fire norske lagene i Copa del Sol har:
Spilt relativt likt formasjonsmessig.
Forsvart seg i 4-4-1-1.
Satt i gang utspill til bakre firer og spilt derfra selv under press, fremfor å sparke ut.
Våget å spille opp på feilvendt midtbanespiller, selv i tilfeller der denne har vært markert.
Brukt en ekstra runde med ballen i bakre ledd før den er blitt spilt opp.

Deler av dette var nesten utenkelig for noen år siden hos mange klubber. Riktignok var Rosenborg et hakk foran de andre med Bent Skammelsrud som var i stand til «å ta vekk press» når han ble spilt opp på.
Interessant nå er at av de fire lagene i cupen her, er det trønderne som klarest mangler akkurat denne type spiller. Tromsø har Yttergård Jenssen, Aalesund har Barrantes og Molde har Wolff Eikrem, som alle kan «diktere spillet» fra sentral midtbane."

2. Hva skjer med produktet norsk fotball?
Etter glandsdagene har norsk fotball nå for alvor merket at intet tre vokser inn i himmelen. Publikumsoppslutning, TV-seere og sponsorkroner. Vil entusiasmen ta seg opp igjen?
Det er en viss krampaktig tendens til at alle med ansvar å skal "snakke opp" norsk fotball. Ref kick-off-eventen tidligere uka. Vi venter i spenning.

3. 2011 ble et svart år for eliteklubbenes omdømme, med flere klubber involvert i overgangsjuks og etterforskning for skattesnusk. Rett og slett svindel. Nå er det opp til styrene og ledelse og vise at de rydder opp. At det er etiske standarder som støtter opp om spillets ide: 11 mot 11 og en ball - med andre ord: Likeverdig dyst med rene midler.

4. Hvem vinner?
Mange tipper Molde på topp i år også. De har vel neppe den beste stallen og de beste forutsetningene. Tipsene hvilker på to ting. De vant i fjor, og siden ingen unntatt RBK har klart å gjenta bedriften de siste 25 årene, så hviler tipsene i stor grad på tillit til Ole Gunnar Solkskjærs ferdigheter. Det er en av sesongens store spenningsmomenter. Det er nå han skal vise sine kvaliteter. Under press, med favorittstempel. Den vanskelige andresesongen. Jeg vil bare si: Jeg blir veldig imponert hvis Molde vinner igjen. Da har Solskjær virkelig levert. Selv med topp tre så har han levert godt. Da har han plassert Molde i toppen av norsk fotball igjen. Der de var på 90-tallet. Molde hadde så vidt jeg husker flest sølvmedaljer da RBK hadde monopol på gullet.

Hva med RBK? Etter fjoråret er ustabiliteten RBKs største fiende. Defor skal det litt supporterhjerte til for å tippe gull i år. Viktig at det ble god start og tre fortjente poeng mot Brann i kveld. Spennende stall nå. Tre avgjørende forhold. Leverer Iversen? Brannkampen virker lovende i så måte. Litj-Ivers må alltid spille mange kamper over tid for å nå toppformen. Leverer ungguttene som kommer opp. Selnæs, Berntsen og Midtsjø. De kan gi stallen den nødvendige bredden. Og ikke minst så må høyrebacken nå et høyt nivå. Høiland gjør en helt grei jobb i kveld men bidrar lite offensivt. Hvis alle disse tre tingene faller på plass, så blir RBK favoritt i år igjen.

Det jeg fortsatt undrer meg over etter å ha sett 2012-utgaven for første gang, er hvorfor RBK skal møte motstanderen langt inne på egen halvdel, på Lerkendal. Og til tider med nonchalante andreforsvarere. Det gir Brann mye rom som det er mer udyktighet hos Brann enn RBKs fortjeneste at de ikke utnytter. I siste halvtimen begynner Brann å utnytte det. Og RBK-beina flytter seg litt langsommere.

VIF er alltid et spørsmålstegn. Så også i år.

Den store outsideren i år er Tromsø. De har overrasket før, og får mye ut av ressursene. Kanskje skal Høgmo ta det hjem i år?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar