onsdag 22. juni 2011

Skjelbred - fortsatt en uslipt diamant

Per Ciljan bruker tre touch eller mer i 45 % av sine involveringer mot Tromsø. Han kunne vært en stor midtbanespiller, på landslaget, og i en større klubb enn RBK. Han har hatt potensialet lenge, men han sinker angrepsspillet og har ikke lært seg lagspillets edle kunst på et nivå som tilsvarer hans øvrige ferdigheter. En enkel analyse fra Tromsøkampen forteller ganske mye.

Per Ciljan Skjelbred var Trondheimsgutten som i junioralder klarte å spille seg inn på RBK og rett inn i norsk toppfotball. Landslaget og utenlandske talentspeidere ventet. Lille-Per og Tettey slo til samtidig. Tettey er i Frankrike og på landslaget. Lille-Per er blitt Voksen-Per, men er tippeligaspiller midt på tabellen og ser landskampene på TV. Jeg har tidligere kritisert han for å bruke for mange touch. Jeg brukte TIL-kampen til en liten test. Jeg registrerte hans involveringer med ballen og sorterte dem etter antall touch. (Jeg har sett kampen bare en gang med innlagte nødvendige ærend. Ikke alle involveringer er registrert men det gir likevel et godt bilde.)
Adressas dyktige fotballjournalist Øyvind Lein kårer Skjelbred til RBKs bestemann. Begrunnelse: "Spiller ball hurtig nå - og da er han god." Men av 24 registrerte involveringer bruker han tre touch eller flere i 11 av tilfellene. Dvs 55 % en og to-touch. Det er for lavt. Dette vil alltid avhenge av kampbildet og i hvilken grad laget forøvrig fungerer. Dette er en god kamp av RBK hvor mye fungerer og hvor RBK har et visst spillemessig overtak i store deler av kampen. Skjelbred spiller en god kamp men jeg er ikke enig med Lein. Han spiller hurtigere enn før, men har langt igjen. Skjelbred sinker fortsatt RBKs angrepsspill. Til sammenlikning:: Fredrik Winsnes spilte kampen i en tilsvarende rolle på midtbanen. Av 30 registrerte touch (ekskl dødballer) var 8 tre touch eller mer. Mao 73 % en og to-touch.

Til Skjelbreds forsvar kan det sies at en av hans forcer er å utfordre en mot en, og det bør gi RBKs angrepsspill en viktig dimensjon. Derfor kunne det være naturlig at han har noe flere touch enn feks Winsnes. Det forklarer noe av forskjellen, men langt fra alt. Denne styrken har blitt en sovepute for Skjelbred. Han gjør mange gale valg, og det virker som han orienterer seg langsommere enn andre. Han tar i mot ballen og bruker de første touchene og tidelene på å bli rettvendt og finne medspillere.

Nå er kontrakten med RBK i ferd med å løpe ut. Dermed går prisen ned og interessen opp. I følge Adressa er klubber fra de store ligaene interessert.

De er mer interessert i potensialet til Skjelbred enn hans prestasjoner i RBK. For i La Liga eller Premier League blir Voksen-Per til Lille-Per igjen. Der må han utvikle sine taktiske ferdigheter og de kognitive. De taktiske vil si å velge når han skal spille raskt og når han skal utnytte sin enestående evne til å utfordre. (Det var da Ronaldo lærte å time innlegg og pasninger i United han gikk fra å være driblekonge til å bli en av verdens beste fotballspillere.) De kognitive ferdighetene vil si å oppfatte medspillernes bevegelser raskere, helst før han mottar ballen.

Først da vil diamanten endelig fremstå slipt og i full glans. Da kan Per bli virkelig god!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar