søndag 8. mai 2011

60 betalende tilskuere..

Eliteseriekamp lørdag ettermiddag, knallvær.. 17 minutter fra Oslo sentrum..ca 60 tilskuere.. det er norsk kvinnefotball i 2011. Tyskland har knekt koden. Tar det av i Norge snart?
Norge er en stormakt i fotball, for kvinner. Noen få andre land har overtatt de aller øverste plassene, men Norge er fortsatt en stormakt.. I dag spilte Kolbotn hjemmekamp mot Amazon Grimstad. Speakeren sa aldri tallet, men jeg grovtelte til omkring 60..

Norge er kvalifisert til VM igjen. Starter i Tyskland i slutten av juni. Selv med stor vekst i kvinnefotballen internasjonalt de siste tjue åra så har Norge beholdt en sterk posisjon.

Og når mi sju år gamle datter fikk lyst til å spille fotball i høst.. så fantes det ikke lag for henne her i Hauketo IF. Og det var ikke nok foreldreengasjement til å starte opp. Vi måtte til naboklubben Kolbotn. Der finner vi et lag med over 30 ivrige jenter født i 03! Og en gjeng foreldre som tilbyr et opplegg med en optimal blanding av lek og kvalitet. Det lover godt for norsk kvinnefotball..

En av mange fordeler med det er jo at far får dugnadsjobb som vakt på toppseriekamp. (For øvrig en følge av forbundets storsating på kvinnefotball, der profesjonaliteten i kamparrangementene skal økes. Med diverse regler for kampavvikling som kan virke noe overdimensjonert på kampene.. men som likevel er riktig vei å gå.)

I alle fall får en travel barnefar som alltid hadde ønsket mer tid til å se fotball, en lørdag ettermiddag på indre bane på Sofiemyr Stadion, med kun en ting å gjøre, å se kampen. Ingen trøblete supportergjenger å hanskes med, ingen casualties å legge i bakken.. For meg en stor opplevelse.. Og det ble en kamp med alt en toppseriekamp skal ha.. Temperatur.. flotte scoringer.. dramatikk og nerve langt inn i overtidsminuttene og fotball av høy kvalitet.

Amazon vinner 2-3 nærmest på et ran, siden de scorer på nesten samtlige sjanser. To lag med diametralt forskjellig stil. Amazon med ekstrem direktefotball. Ballen pumpes fremover mot to spisser. Una Nwaei er en duellsterk spiss som kan vinne første- og andreballer, og gjøre resten helt alene, og mye er bygd rundt hennes kvaliteter.

Kolbotn spiller fotball - Amazon sparker fotball. Det var rett og slett morsomt å se Kolbotns vilje til å spille god fotball med ball, over hele banen har de en klar overbevisning om at ballen skal spilles gjennom presise pasninger, gjerne på fot langs bakken. Det var en nytelse å se. Kanskje ikke overraskende med en trener med en stor karriere i La Liga. I dag burde de omsatt all ballbesittelsen i enda flere sjanser, og satt flere av sjansene de skapte. Og enda mer bevegelse for å gi ballfører flere alternativer.

Kolbotn satser alt den siste halvtimen. Legger om til tre bak, men kjører i praksis alt fremover, header i tverrligger og styrer kampen, men det blir med en redusering. Det bor mye i dette laget. Mangler litt duellstyrke bakover, som blir ekstra tydelig mot et lag som spiller som sørlendingene gjorde i dag.

Det er stort å se 17 år gamle Andrine Hegerberg styre Kolbotns midtbane med teknikk, ro og ikke minst et godt blikk. For et talent! Og når halvtimen er spilt og spissene ikke har maktet å omsette oppspillene i mål, så tar hun like godt saken i egne hender, vender opp fra 25 meter og dunker ballen i tverrliggeren og inn. Må jo være en klar kandidat til årets mål i Toppserien.

Apropos.. Kampen ble ikke filmet. Bare utvalgte kamper filmes på Sumo. Derfor kan heller ingen TV-kanaler kåre årets mål i Toppserien. I tilfelle bare fra utvalgte kamper. Sier litt om de begrensningene Toppserien kjemper med for å skape et enda mer attraktivt produkt.

For det er det det handler om. Skape et tilbud som er så interessant at folk rett og slett må følge med..komme på kamp av og til.. følge litt med på TV-kampene..og media får lyst til å skrive..

Så langt har man ikke klart å knekke koden for å få kvinnefotball til å slå gjennom i Norge. Vi kaller det kvinnefotball. Ikke herrefotball.. da er det bare fotball. For noen få år siden så jeg semifinale i Champions League på Sofiemyr stadion! Kolbotn mot Umeå (var det ikke det?). Umeå med verdens beste spiller i brasilianske Martha var riktignok suverene. Uansett, festet meg ved at de kalte det Womens Cup.. De kaller ikke CL for herrer for Mens Cup.. Sånn er det bare, fordi herrene har skapt et mer attraktivt produkt så langt.

Media har sine kriterer de går etter...Derfor er en av utfordringene at vi mangler sterke nok medieprofiler.. Toppserien og landslaget hadde trengt en Mia Hundvin, eller en Petter Northug om man vil.. eller en Anja Andersen.. profiler som det skjer mye rundt som media bare må følge.. De dukker forhåpentligvis opp... det er viktig at landslaget presterer også.. VM i sommer blir neste mulighet..

Det er mulig å knekke koden. Tyskland er et eksempel. De er vertsnasjon for VM. I februar hadde de solgt 500 000 billetter..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar