onsdag 2. februar 2011

Analyse av Jönssons RBK: Fortsatt RBK!

Overraskende storseier mot Spartak Moskva i ettermiddag. RBK vinner 4-0 mot mesterligalaget fra Russland. Like interessant er det å se at Jönsson velger en svært Rosenborgsk spillestil. Det ser ut til å bli full fart fremover på Lerkendal i 2011.


Jeg skrev søndag at VIF skremmer RBK-patriotene med storspill. RBK svarer til de grader i dag. Også RBK vinner 4-0, men mot en langt sterkere motstander. Riktignok møtte de Spartak Moskva på det som må ha vært en dårlig dag for russerne.For meg var det første mulighet til å se RBK under Jönsson. Lovte tidligere å komme tilbake med en analyse av nye RBK i løpet av La Manga-turneringen. Vi skriver bare 1. februar men vi kan se noen svar på hva han vil gjøre med RBK.

Overganger er fortsatt nøkkelen i det offensive spillet. Å utnytte maksimalt de sekundene det tar for motstanderen å omstille seg fra angrep til forsvar blir fortsatt et varemerke for RBK. Bevegeler foran ballfører, og spill i lengderetning skal prioriteres. I tillegg viser laget defensiv trygghet.

RBK ligger med relativt lav presshøyde og er trygge i det defensive spillet. Riktignok må jeg innrømme at jeg tror de beste tippeligalagene vil gi RBK-forsvaret enda tøffere utfordringer enn det et litt ufokusert Spartak Moskva gjorde i dag.

Uansett gir RBK inntrykk av å ha jobbet godt med det defensive. Defensiv trygghet er også en viktig faktor for å skape overganger og lykkes offensivt. I dag spiller Høiland og Wangberg sammen for første gang. Det går bra i dag. Det gjenstår uansett en jobb med å "sette" et midtstopperpar.

Jönsson ser ut til å orientere seg mot ulike varianter av 4-4-2, selv om han i dag går over til 4-5-1 når Spartak presser på utover i andre omgang. Om det blir to foran eller om en av spissene opererer i mellomrommet, vil nok avhenge av hvilke typer som skal fylle rollene.

Daniel Fredheim Holm er en sterk kandidat til å bekle spissrollen sammen med Prica. Han bør i tilfelle sannsynligvis ha en friere rolle i mellomrommet.

Dagens digresjon: Jeg tror Fredheim Holm må ha bortimot Norgesrekord i pene avslutninger som nesten blir mål: Tverrligger, stang, krysset, like utenfor osv., Det interessante med det er at når det blir et mønster er det sjelden en tilfeldighet, men kan fortelle noe om en spillers mentale styrke. En toppscorer må våge å mislykkes, men må også våge å lykkes. Jeg har en mistanke om at det sitter noe i hodet hans han må jobbe med. Fredheim Holm er en benådet angrepsspiller og en nytelse og se i aksjon, men mangler killerinstinktet til en toppscorer. Vel.. vi får se utover sesongen..

På spissplassen har man jo alternativer i Moldskred, Trond Olsen, Mushaga Bakenga og Michael Jamtfall. Så de som får sjansen bør levere varene..

I dag spiller Markus Henriksen en god kamp i den defensive rollen. Selv ikke når Fredrik Winsnes kommer inn siste halvtimen får han prøve seg lenger frem. Det tyder på at han får den rollen om det ikke kommer forsterkninger. Winsnes bør også være kandidat til den defensive rollen hvis Jönsson vil bruke Henriksens offensive kvaliteter mer. Han har vist tidligere at om han får tillit og spilletid over tid er han i landslagsklasse.

Skjelbred spiller kant igjen, selv om Jönsson signaliserte at han skulle spille mer sentralt. Det ser imidlertid ut som om kantspillerne skal spille noe trangere enn tidligere, og dermed gi plass for Lustig og Dorsin.

I dag får Gjermund Åsen spilletid sentralt, foran Henriksen. Bra at han får spilletid igjen, og kan utvikle seg videre. Han gjør en grei jobb, men må nok heve seg for å være i førsteelleveren når serien starter 20. mars. Alderen taler til hans fordel, men Winsnes er langt bedre per i dag.

Ikke mye å analysere ut av Ørlunds solide spill. Kan se ut som at han nå får lov til å trille ballen ut til backene igjen, uten å passere pressledd. Det var lov under Hamren, forbudt under Eggen, og nå er det visst lov igjen..

4-0 mot Spartak Moskva. Vi gleder oss til Tippeligaen 2011.

PS! For de av oss som satt på Lerkendal en kald oktoberkveld i 1995 og jublet over at RBK sensasjonelt ledet 2-0 mot Spartak Moskva i første omgang, var det spesielt å se det samme skjedde i dag. I dag holdt det helt inn. Den gangen slo Spartak grusomt tilbake og vant 2-4..

4 kommentarer:

 1. Håper Hoftun klarer å presse prisen og hente Sare fra Anderlecht for å bekle den defensive rollen.

  Jeg husker godt oktoberkvelden i 1995 med Spartak Moskva på besøk. Jeg kom inn i pausen...

  SvarSlett
 2. Ha-ha.. God historie det.. Men så vidt jeg husker kom flere av målene ved at de tråklet seg gjennom i midten så det var nok der ansvaret lå..:-)
  Kanskje Sare er mannen.. Har litt for flyktige inntrykk av han fra fjorårssesongen. men ung og spennende spiller..

  SvarSlett
 3. Husker godt kampen i 1995 på Lerkendal hvor vi ledet 2 - 0 til pause. Ved starten av 2.omg. hadde Mini en kjempesjanse til å øke til 3 - 0, men den gikk til side for målet. Derfra og inn var det bare Spartak Moskva med knallharde direktepasninger strakt opp på spissene. - da begynte vi også på RBK junior å trene på de knallharde, litt lange pasningene. Både pasningslegger og mottaker ble satt på prøve. Øvelse gjør mester.
  Godt å se at våre unge spillere virkelig gir godkjente svar når de får muligheten. Det jobbes godt med lokale talentene, noe som jeg håper gir mange muligheter for spill for disse ungguttene sesongen 2011.
  Ellers utviser stortingspolitikeren og fotballtreneren (opprinnelig fra Lysøysundet) godt fotballskjønn og god faglig innsikt !!!
  Hyggelig lesning.

  SvarSlett
 4. Takk! Etterveksten av unge spillere er jo rene eventyret nå. Vi følger spent med Åsen, Bakenga og Jamtfall i år!

  SvarSlett