onsdag 16. februar 2011

Devaluerer Jönsson sine medarbeidere?

RBK gikk på kjempesmell i Parken i kveld. Jönsson tyr til det enkle svaret: - Jeg trenger nye spillere. Har alltid stusset på måten fotballtrenere utbasunerer sine innkjøpsambisjoner på. Jönsson forteller klart og tydelig til sine medarbeidere at han ikke tror på dem. Er det god ledelse?


En RBK-trener skal ha store ambisjoner. Og det bør også innebære ambisjoner på overgangsmarkedet. Det skulle bare mangle om ikke Jönsson vil fosterke laget når han kommer til RBK for å ta laget ut i Europa. Jeg har likevel ofte forundret meg over hvordan trenere kommuniserer slike budskap, og særlig Jönsson nå i kveld.

Jönsson er ny. Han er i ferd med å bli kjent med spillerne og bygge et nytt lag. Det innebærer å skape trygghet, tillit og tro på at spillerne kan ta nye steg fremover og at laget kan gjøre det umulige mulig i møte med stadig større utfordringer.

Det er ikke alt man tenker som det er klokt å si. Det er mange måter å formidle et budskap på. Er det riktig å utbasunere at vi taper fordi vi har for dårlig stall? Mao si til spillerne: "Dere tapte ikke fordi dere gjorde konkrete feil som vi skal rette på ukene fremover . Dere tapte fordi dere mangler ferdigheter - og jeg som sjefen deres tror ikke dere er i stand til å heve dere til ønsket nivå i løpet av sesongen."

Samtidig får han fortalt til hele verden at "jeg har ikke noe ansvar for dette - det er råvarene som ikke holder mål."

Ansvarsfraskrivelse og demotivering av spillergruppa, i en og samme setning.
Som sagt, det er lov å tenke det. Det er lov å formidle ambisjoner om å styrke stallen også. Men når han, som mange trenerkolleger gjør når de er under press, forsvarer et tap med det budskapet - Da er det uklokt, og dårlig lederskap.

Ja visst.. det kan innvendes at dette er proffe spillere som ikke bør la seg affisere av slikt. Berettiget spørsmål, men jeg holder fast ved min påstand. Jönssons oppgave som trener og leder er å gi gjengen sin troen på at de kan utrette det utrolige - og peke ut veien dit. Når han da peker ut på overgangsmarkedet - da viser han seg ikke som en god motivator. Uten troen på at vi kan lykkes så kan vi kjøre så mange skuddtreningsøkter og formasjonstreninger vi bare vil, uten suksess. Jobben din Jönsson, det er å gi Mushaga Bakenga trua på at han kan ta steget i år - og ta rotta på de store gutta.

Så tar du handlelista på bakrommet, med Erik og Nils.

3 kommentarer:

 1. Gode betraktninger. Det skal bli interessant å se videre i år hvordan Jan Jönsson takler presset med å være RBK-trener. Stabæk er tross alt den største klubben han har vært i før han fikk jobben i Trondheim.

  SvarSlett
 2. Hadde treneren sagt dette til en spillergruppe som var uenig, ville det vært et problem. Nå sier vel ikke Jönsson annet enn det sentrale spillere, både i dagens lag og spillere som har gått ut - f. eks. Demidov og Strand - har sagt. Skal man komme videre må man være villig til å erkjenne nåsituasjonen.

  SvarSlett
 3. Enig Vegard.. Spørsmålet er hvordan takler han presset? og som er ti ganger det han opplevde i Stabæk? Det er jo i motgangsperioder vi får se det. Derfor var svaret hans i går interessant. "Nye spillere-kortet" kom ikke som svar på hva hans langsiktige strategi med RBK er, men når han skulle forsvare et rævva resultat..
  Hei Anonym, Spillerne er sikkert enige i at laget bør ha forsterkninger. Men Jönsson vet ikke om de lykkes med å hente de de ønsker. Hva da? Mitt poeng er at det er fullt mulig å varsle ambisjoner om spillerkjøp uten å si til sine egne at de ikke holder mål. Det var det han sa i går. Spesielt for de unge spillerne, Bakenga, Åsen, Jamtfall, så er de sensitive overfor slike signaler. Jobben hans er å skape tro på at de kan gjøre det umulige mulig.

  SvarSlett